Home > De Pardellynx

De Pardellynx

De werenschappelijke naam van deze lynx is Lynx pardinus. De Pardellynx is echter erg zeldzaam en leeft dan ook alleen maar op het Iberisch Schiereiland. Vroeger leefde de Pardellynx ook in de rest van Zuid-Europa, maar tegenwoordig leven ze alleen nog maar in de bergen van het Iberische Schiereiland. Sommige mensen spreken dan ook van de Iberische Lynx. Deze lynxen houden van heidevelden en andere gebieden waar weinig bebossing is. De Pardellynx is momenteel erg zeldzaam omdat hun voornaamste prooi, de konijnen, door een ziekte op grote schaal zijn verdwenen. Hierdoor zijn er ook een hoop lynxen gestorven, omdat ze zo snel geen ander voedsel konden vinden. Er zijn waarschijnlijk nog maar minder dan 100 Pardellynxen over. De Pardellynx wordt dan ook als een bedreigde diersoort beschouwd.

Ook deze lynx lijkt op de Euraziatische lynx. Het verschil is echter dat deze lynx iets kleiner en lichter is. Bovendien heeft deze lynx donkerdere vlekken dan de Euraziatische lynx. Verder heeft ook deze lynx een korte staart met een zwarte punt en pluimoren.

De Pardellynx jaagt ook op kleiner dieren. Vooral knaagdieren behoren tot hun prooi. Wanneer er echter weinig knaagdieren te vinden zijn, nemen ze ook genoegen met vogels en andere kleine diersoorten. Het jagen gebeurt, net als bij de Canadese en de Euraziatische lynx, bij zonsondergang.

Tijdens de paartijd komen de dieren echter samen. Een mannetje en een vrouwtje leven dan samen in hetzelfde territorium. Ook bij deze lynxsoort is de paartijd van januari tot en met februari. De draagtijd is een paar dagen minder lang dan bij de Euraziatische lynx, maar ook het aantal jongen is minder (2 - 3 jongen in plaats van 1 - 5 jongen).

Help de Iberische lynx te overleven!

Wist u dat de meest bedreigde katachtige ter wereld de Iberische lynx is? Door de versnippering van zijn leefgebied, aanrijdingen met auto’s, ziektes en inteelt blijken er nog maar 225 in het wild te leven. Dat is maar liefst 80% minder dan 20 jaar geleden. Conclusie: de Iberische lynx heeft het Spaans benauwd.


Het Wereld Natuur Fonds grijpt alle kansen om de bedreigingen voor de lynx weg te nemen. Maar dat kan alleen met uw hulp. Ik doe dan ook een dringende oproep aan u: steun het WNF, zodat de Iberische lynx weer de ruimte krijgt om in aantal te groeien. Doe direct een online gift.