Home > De Rode Lynx

De Rode Lynx

De wetenschappelijk naam van deze lynxsoort is Lynx Rufus. Het leefgebied van de Rode lynx ligt in heel de Verenigde Staten. Ook leven de Rode lynxen nog net over de grenzen van Canada in het noorden en Mexico in het zuiden. Vooral in het noorden wonen twee lynxsoorten, namelijk de Rode lynx en de Canadese lynx. Ze hebben dan ook een gedeeld leefgebied.

De Rode lynx leeft een zeer uitgebreide leefomgeving. Ze kunnen vrijwel overal leven. Ze komen voor in bossen, woestijnen, moerassen en gebieden die alleen maar laaggroei kennen.

De Rode lynx heeft ook een erg kenmerkend uiterlijk. De kleur van de vacht is roodbruin met een witte onderkant. Over het gehele lichaam zitten vlekken die donker van kleur zijn. De vlekken gaan in het gezicht en op de bovenbenen over in strepen. Ook heeft deze lynx soort natuurlijk weer een korte staart en pluimoren. De puimen zijn echter wel iets kleiner dan bij de andere lynxsoorten. De lynx wordt ongeveer 25 cm hoog en gemiddeld 100 cm lang. De Rode lynx weegt gemiddeld ongeveer 10 kg. De mannetjes zijn weer groter dan de vrouwtjes.

Ook de Rode lynx leeft alleen en heeft zijn eigen territorium. Overdag schuilt hij tussen struiken, rotsen of in bomen en na zonsondergang gaan ze op jacht. Ze jagen vooral op knaagdieren, maar ook op andere kleinere dieren zoals onder andere mollen, muizen en vossen.

Tijdens de paartijd komen de Rode lynx wel in elkaars territorium. De paartijd is in februari en maart. Tijdens de baring kunnen er 1 tot maximaal 7 jongen geboren worden. Over het algemeen paren de Rode lynxen, net als de andere lynxsoorten, maar één keer per jaar. Na een half jaar gaat het jong zelf op jacht, na een jaar verlaat het zijn moeder en na twee jaar plant de lynx zicht voor het eerst zelf voort.

Fotografiereis Iberische lynx

Met een populatie van 225 dieren in Spanje en Portugal behoort de Iberische lynx tot een van de meest bedreigde kattensoorten ter wereld. Deze 5-daagse reis neemt u mee naar zijn habitat in het zuiden van Spanje. Zij brengt u naar twee van de laatste leefgebieden waar de lynx nog regelmatig wordt gezien en draagt bij aan zijn behoud.

Naast het leefgebied van de lynx is het ook de thuishaven van de otter, de Spaanse keizerarend en de monniksgier, de kameleon en de zwarte ibis, waar u te gast bent. Kortom een fantastische natuurreis door een Andalusië dat vele mensen nog niet kennen; dat van glooiende valleien, moerasgebieden, gebergte en ongerepte natuur en haar dierenleven….

Meer informatie over deze reis

Aantal lynxen toegenomen in Spanje

Het gaat goed met de Iberische lynx. Waren er begin deze eeuw nog zo’n 100 exemplaren te vinden in Andalusië, inmiddels zijn dat er bijna 300. Dat is het gevolg van diverse programma’s ter bescherming van de diersoort. Lees verder

di 23 feb 2010 - Een vrouw afkomstig van de Canarische Eilanden heeft drie miljoen euro nagelaten aan de Iberische lynx. Het geld is bedoeld voor verschillende instellingen ter bescherming van de bedreigde diersoort. Nog eens zes miljoen euro gaan naar andere direnbeschermingsorganisaties. Lees verder