De wetenschappelijk naam van deze lynxsoort is Lynx Rufus. Het leefgebied van de Rode lynx ligt in heel de Verenigde Staten. Ook leven de Rode lynxen nog net over de grenzen van Canada in het noorden en Mexico in het zuiden. Vooral in het noorden wonen twee lynxsoorten, namelijk de Rode lynx en de Canadese lynx. Ze hebben dan ook een gedeeld leefgebied.
De Rode lynx leeft een zeer uitgebreide leefomgeving. Ze kunnen vrijwel overal leven. Ze komen voor in bossen, woestijnen, moerassen en gebieden die alleen maar laaggroei kennen.
De Rode lynx heeft ook een erg kenmerkend uiterlijk. De kleur van de vacht is roodbruin met een witte onderkant. Over het gehele lichaam zitten vlekken die donker van kleur zijn. De vlekken gaan in het gezicht en op de bovenbenen over in strepen. Ook heeft deze lynx soort natuurlijk weer een korte staart en pluimoren. De puimen zijn echter wel iets kleiner dan bij de andere lynxsoorten. De lynx wordt ongeveer 25 cm hoog en gemiddeld 100 cm lang. De Rode lynx weegt gemiddeld ongeveer 10 kg. De mannetjes zijn weer groter dan de vrouwtjes.
Ook de Rode lynx leeft alleen en heeft zijn eigen territorium. Overdag schuilt hij tussen struiken, rotsen of in bomen en na zonsondergang gaan ze op jacht. Ze jagen vooral op knaagdieren, maar ook op andere kleinere dieren zoals onder andere mollen, muizen en vossen.
Tijdens de paartijd komen de Rode lynx wel in elkaars territorium. De paartijd is in februari en maart. Tijdens de baring kunnen er 1 tot maximaal 7 jongen geboren worden. Over het algemeen paren de Rode lynxen, net als de andere lynxsoorten, maar één keer per jaar. Na een half jaar gaat het jong zelf op jacht, na een jaar verlaat het zijn moeder en na twee jaar plant de lynx zicht voor het eerst zelf voort.